Kurkuma i jej właściwości

Kurkuma to znana przyprawa, wykorzystywana głównie w kuchni, ale kłącze kurkumy i jej główny składnik kurkumina znana jest też w medycynie i kosmetyce. Ostryż długi, inaczej nazywany ostryżem Zohary, szafranem indyjskim jest gatunkiem byliny z rodziny imbirowatych i wywodzi się z Indii. Uprawiana w wielu krajach, gdzie klimat jest tropikalny, stosowana od tysięcy lat w kuchni azjatyckiej nadaje potrawom barwy i wyrazistego, gorzkawego smaku. W dodatku używana jest też w medycynie, bo posiada właściwości lecznicze i dobroczynnie działa na nasz organizm.

Kurkuma i jej składniki

Kluczowym składnikiem kurkumy jest kurkumina – to właśnie dzięki niej ma taki intensywny pomarańczowo-żółty kolor i wiele właściwości leczniczych. Kurkumina jest przeciwutleniaczem polifenolowym z grupy kurkumoidów. Badania wykazują, że kurkumina działa przeciwnowotworowi, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego. Ze względu na to, że kurkumina to tylko ok. 3 – 4 % kurkumy i niestety ma niską przyswajalność – jelita w małym stopniu ją absorbują. Dodatkowo jest metabolizowana w wątrobie. Warto wprowadzić kurkumę na stałe do swojej diety ze względu na bogactwo witamin i składników odżywczych, ale ważne jest żeby spożywać ją razem z pieprzem lub papryką (ze względu na piperynę), dzięki czemu zwiększamy wchłanianie kurkuminy nawet o 2000%.

Kurkuma jest źródłem witaminy K, E, B6, B9, ponadto zawiera spore ilości kwasu foliowego, niacyny, ryboflawiny. Należy pamiętać, że kurkuma jest również bardzo bogatym źródłem witaminy C, która jak wiemy jest ważna dla naszych ciał. Oprócz witamin zawiera minerały: sód, potas, cynk, magnez, żelazo. Kurkumina to potężny antyoksydant, posiada działanie przeciwzapalne, oczyszcza wątrobę, zapobiega starzeniu o poprawia funkcjonowanie mózgu.

Kosmetyki i uroda

Kurkuma to roślina o wielu właściwościach, warto wiedzieć, że można ją stosować zewnętrznie. Jako, że wykazuje silne działania przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne pomaga w dolegliwościach skórnych. Pomoże w walce z bakteriami i grzybami, złagodzi problemy z łuszczycą i zapalenie skóry.

W kosmetyce jest często używana jako barwnik to wielu produktów związanych z makijażem, natomiast olejki które są pozyskiwane z kurkumy wykorzystuje się w produkcji perfum. Kurkuma oczyszcza i pielęgnuje cerę, sprawdza się jako domowy naturalny kosmetyk. W Indiach od zawsze była wykorzystywana do pielęgnacji skóry. Poprawia nawilżenie, zmniejsza trądzik, odmładza skórę. Widoczność zmarszczek znacznie się zmniejsza i wyrównuje się koloryt skóry. W bardzo prosty sposób można wykonać z kurkumy maseczkę na twarz, poprawi wygląd cery i rozjaśni zabarwienia.

Kurkuma sprawdza się jako lek na problemy skóry głowy, przede wszystkim łupież. Włosy zostają pobudzone do wzrostu, mieszki włosowe zostają odżywione. Poprawia się krążenie krwi w skórze na głowie.

Zastosowanie lecznicze

Kurkuma wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, skutecznie walczy z wirusami i bakteriami, ponadto powaga w walce z grzybami. Naukowcy cały czas badają właściwości lecznicze kurkumy, do tej pory udowodniono, że wspomaga pracę układu immunologicznego, więc wspiera odporność i zwalcza infekcję. Przewlekłe stany infekcji i zapaleń są podstawą wielu chorób nowotworowych, miażdżycy czy otyłości.

Właściwości przeciwnowotworowe

W Polsce dzięki swoim właściwościom przeciwnowotworowym zawdzięcza swój rozgłos i markę. Mieszkańcy Indii i południowej Azji mniej chorują na nowotwory. Badania wykazały, że to właśnie dzięki innej diecie ale również po części dzięki kurkumie, która jest często używana w kuchni azjatyckiej. Ostryż może być pomocny w walce z wieloma odmianami raka m.in. jamy brzusznej, piersi, prostaty, szyjki macicy i wielu innych.

Walka z depresją

Aby zapobiegać i walczyć z problemami psychicznymi, w tym z depresją ważne jest prowadzenie i utrzymanie zrównoważonej diety. Dieta powinna zawierać bogate w składniki pokarmy, w kwasy omega-3 i przeciwutleniacze. Kurkuma jako naturalny przeciwutleniacz o działaniu przeciwzapalnym zmniejsza uszkodzenia i problemy w mózgu przyczyniając się do poprawy nastroju i samopoczucia.

Kurkuma jest bardzo korzystna dla naszego mózgu i naszego zdrowia psychicznego, walcząc z depresjami. Przyjmowanie suplementów diety z kurkumą porównywane jest z przyjmowaniem leku przeciw depresji – fluoksetyny. Kurkuma nie daje efektów ubocznych, ale należy pamiętać, żeby każda taką decyzję omówić ze swoim lekarzem. Kurkumina walczy z depresją prawdopodobnie dlatego że powoduje naturalny wzrost serotoniny, dopaminy i noradrenaliny. Badanie wykazały również że stymuluje tworzenie się nowych komórek mózgu, zwłaszcza na korze czołowej i w hipokampie.

Leczenie depresji i problemów psychicznych to bardzo indywidualna sprawa. Kurkumę w tym przypadku należy postrzegać i używać tylko jako dodatek wspomagający terapię zleconą i kontrolowaną przez specjalistę – lekarza.

Serce a kurkuma

Niedawno odkryto, że kurkuma wpływa zbawczo na nasze serce, wspomaga działanie komórek śródbłonka, likwiduje powstałe uszkodzenia. Zabezpiecza ciało przed rozwojem chorób układu sercowego i problemów z ciśnieniem krwi. Przyprawa działa na agregowanie się płytek krwi oraz redukuje powstawanie niebezpiecznych zakrzepów i zatorów w tętnicach. Kurkumina zawarta w kurkumie przyczynia się do zapobiegania odkładania się tłuszczów w tętnicach – walczy więc z miażdżycami i blokowaniem się tętnic, które są najczęściej właśnie przyczyną ataków serca i wylewów.

Kurkuma wspomaga walkę z insulinoopornością i cukrzycą

Przyprawa wspiera leczenie cukrzycy i insulinooporności, jak również zapobiega cukrzycy poprzez obniżanie stężenia glukozy we krwi. Obniża także stany zapalne obecne często przy tych schorzeniach. Wspomaga również walkę z zespołem metabolicznym, czyli grupą współistniejących schorzeń metabolicznych, sercowo-naczyniowych, poprzez pomoc przy obniżaniu nadwagi i otyłości. Kurkumina zawarta w kurkumie działa na zmniejszenie produkcji glukozy i glikogenu w wątrobie i działa zbawiennie na komórki stymulując je do poboru glukozy z krwi.

Osoby z cukrzycą typu 2 powinny włączyć ta przyprawę na stale do swoich posiłków. Kurkuma działa kompleksowo i często jest porównywana z lekami które przyjmują osoby z tym schorzeniem. Należy zauważyć, że nie ma skutków ubocznych, jak to jest w przypadku leków. Przyczynia się również do poprawy funkcjonowania innych narządów naszego ciała.

Odchudzanie i oczyszczenie organizmu

Kurkuma wspomaga pracę wątroby i wpływa na zwiększenie produkcji żółci i soków trawiennych. Żółć uczestniczy w procesach trawiennych, więc przyśpieszone zostaje trawienie pokarmu i prawidłowe działanie całego mechanizmu trawienia. Zawarta w kurkumie kurkumina wykazuje wzmacniające działanie na ciało człowieka. Wpływa na przyspieszenie redukcji masy ciała, gdyż wspomaga metabolizm, usprawnia trawienie i przeciwdziała odkładaniu się tłuszczu. Jeżeli ktoś ma problemu z wątrobą (np. stłuszczenie wątroby) lub z trzustką to jak najbardziej powinien dodać ją do swojej diety.

Jako, że kurkuma jest łatwo dostępna, dobrze tolerowana przez organizm, smaczna i posiada wiele atutów silnie działających na nasz organizm warto włączyć ją na stale do swojej diety. Warto pamiętać, żeby spożywać ją w połączeniu z pieprzem lub papryką, co zwiększy i ułatwi jej wchłanialność. Opłaci się a na efekty nie trzeba będzie długo czekać.

Photo by Marina Pershina from StockSnap

Powiązane

Ćwiczenia – 7 sygnałów, że powinieneś ćwiczyć więcej

Jak schudnąć z brzucha?

Do czego potrzebna nam jest witamina K?