Spirulina – idealny składnik odżywczy przy odchudzaniu

Odchudzasz się? Zrzucasz brzuszek przed zbliżającym się latem? Spirulina może znacznie pomóc osiągnąć wymarzone efekty. Są to naturalne, lecznicze algi, które występują w jeziorach w Meksyku i Afryce. Spirulina pomaga w walce z cukrzycą, otyłością i nadwagą, zwalcza zły cholesterol i wzmacnia układ odpornościowy. Pełna jest wartościowych składników, które są przyswajalne prawie w 95% proc.

Co to jest spirulina?

Spirulina jest algą i jest to hodowlana nazwa sinic należących do rzędu Oscillatoriales, które występują naturalnie, ale ostatnio hoduje się i sprzedaje się jako zdrową żywność. Najczęściej występują w formie proszku lub tabletek jako suplementy diety. Ten naturalny suplement pełen jest wartości odżywczych, białka i witamin.

Algi żyją na całym świecie, najczęściej występują w Afryce i Meksyku, ale na przełomie lat 60 XX w. zaczęto ją produkować w wielu miejscach. Pozytywne właściwości docenili już Aztekowie. Odtruwa organizm, wspomaga leczenie, posiada dużo witamin i jest źródłem białka.

Wartości odżywcze w spirulinie

Algi zawierają pełnowartościowe białko – to ok. 60 – 70 proc., nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, kwas gamma-linolenowy (GLA), aminokwasy niezbędne ludzkiemu organizmowi. Jest idealna dla osób na diecie wegetariańskiej i dla osób, które nie lubią mięsa lub które cierpią na anemię, ponieważ zwiększa wytwarzanie czerwonych krwinek i tak jak wspomniano jest bogatym źródłem białka.

Jednym ze składników jest fitocyjanina, czyli niebiesko-zielony barwnik. To właśnie niemu środek zawdzięcza swój kolor. Oprócz nadawania koloru spirulinie składnik ten ma duże właściwości oczyszczające i przeciwzapalne. Przyczynia się do detoksykacji organizmu. W spirulinie znajdują się też tłuszcze, które stanowią do 12 proc. masy.

Spirulina zawiera między innymi:

  • cynk,
  • żelazo,
  • miedź,
  • selen,
  • kwas foliowy,
  • kwas linolenowy,
  • beta-karoten, witamina A
  • witaminy A, C, E, K,
  • witaminy z grupy B.

Lekarze zalecają włączenie suplementów zawierających spirulinę, zwłaszcza na wzmocnienie i zwiększenie wydolności organizmu. Spirulina to bogate i cenne, naturalne źródło wielu substancji biologicznie aktywnych. Można ją stosować w celach profilaktycznych jak również wspomagających procesy odchudzania, leczenia insulinooporności i cukrzycy.

Właściwości i korzyści

Przyjmowanie spiruliny niezależnie od jej formy będzie miało pozytywny wpływ na zdrowie. Forma w proszku, jak również forma tabletek zawiera te same składniki. Algi w formie proszku o wiele szybciej trafiają do krwiobiegu dlatego też zaczynają działać szybciej. Jednak trzeba zauważyć, że proszek ma dla niektórych osób niezbyt przyjemny smak, co może być barierą spożycia. Rozwiązaniem w tym przypadku jest używanie proszku do dań, jak na przykład koktajli, makaronów czy sałatek.

Należy pamiętać, że spirulina daje korzyści, takie jak:

  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • uzupełnia niedobory białka,
  • wzmacnia odporność, ma własności przeciw zapalne,
  • walczy ze złym cholesterolem, poprawia układ krwionośny,
  • wspomaga trawienie, redukuję wagę, daje uczycie sytości,
  • hamuje apetyt,
  • regeneruje komórki układu nerwowego,
  • zapobiega udarom mózgu i miażdżycy,
  • obniża ciśnienie krwi.

Spirulina ma bardzo dobry wpływ i działanie na cały organizm. Bogactwo przeciwutleniaczy, które występują w spirulinie walczy z wolnymi rodnikami. Nadmiar wolnych rodników powoduje miażdżycę, raka i przedwczesne starzenie się. Badania wykazały, że oprócz wymienionych wyżej kwasów, składników mineralnych i witamin algi zawierają nawet dwa razy więcej wapnia niż mleko i 23 razy więcej żelaza niż szpinak.

Odchudzanie a spirulina

Dość często spirulina jest reklamowana jako sposób na szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów. Zawarte w niej minerały, witaminy i kwasy tłuszczowe na pewno pomogą w tym procesie. Niemniej jednak nie jest to środek odchudzający i nie powinien być tak traktowany. Samo spożywanie spiruliny nie daje efektów odchudzających, lecz wraz z zdrową zbilansowaną dietą jak i z aktywnością fizyczną przyczyni się do zmniejszenia naszej wagi. Barwniki i minerały w spirulinie, nie tylko oczyszczają ciało ale też wspomagają procesy metaboliczne i przyśpiesza trawienie. Duża zawartość białka powoduje większą sytość po posiłkach. Ułatwi więc trzymanie się diety, bo dzięki zawartości fenyloalaniny zmniejsza apetyt. Spirulina działa też na wchłanianie cukrów, obniża poziom glukozy we krwi.

Dodanie spiruliny do diety sprawia, że zapewniamy naszemu ciału odpowiednie składniki i oczyszczamy go z toksyn i metali ciężkich.

Dla kogo?

Na koniec warto omówić kto może a kto nie powinien spożywać spiruliny. Jeżeli nie posiadamy żadnych poważnych chorób to np. przy diecie redukcyjnej lub przy niedoborze żelaza może pomóc organizmowi. przezwyciężyć problem. Choć suplement ten posiada bardzo dużo właściwości korzystnych, warto jego stosowanie skonsultować z lekarzem lub dietetykiem. Nie jest zalecana kobietom w ciąży, dzieciom i osobom u których zdiagnozowany choroby autoimmunologiczne – mogą zaostrzyć przebieg. Stwardnienie rozsiane, choroba Hashimoto czy RZS jest przeciwwskazaniem do suplementacji. Jeżeli chodzi o osoby zdrowe, to badania nie zaobserwowały znaczących skutków ubocznych stosowanie spiruliny.

Ze spiruliny powinni zrezygnować:

  • dzieci,
  • osoby z chorobami autoimmunologicznymi,
  • matki karmiące,
  • kobiety w ciąży,
  • osoby, które przyjmują leki immunosupresyjne,
  • osoby chore na fenyloketunurię.

Czy spirulina to pokarm idealny na odchudzanie? Jak wspomniano wcześniej tylko wspomaga i nie może być używany jako suplement odchudzający. Bogactwo jego składników przemawia jednak za suplementacją, ponieważ znacząco pomaga w procesie redukcyjnym dostarczając wielu minerałów i elementów niezbędnych organizmowi.

Obraz Anaïs CROUZET z Pixabay
Obraz Ke Hugo z Pixabay

Powiązane

Ćwiczenia – 7 sygnałów, że powinieneś ćwiczyć więcej

Jak schudnąć z brzucha?

Do czego potrzebna nam jest witamina K?