Magnez – objawy niedoboru i najlepsze źródła w pożywieniu

Magnez jest uważany za jeden z najważniejszych składników ludzkiego ciała. Jego niedobór powoduje zmiany w organizmie, a długotrwały brak tego pierwiastka w diecie zwiększa nawet ryzyko chorób cywilizacyjnych – cukrzycy, nowotworów i miażdżycy.

Magnesium jest niezbędnym pierwiastkiem do życia, umieszczony jest w całym ciele i bierze udział w ważnych funkcjach organizmu.

Znaczenie dla organizmu ludzkiego

Zajmuje ważne miejsce w ludzkim ciele, uczestniczy w ponad 300 procesach biochemicznych, bierze udział w budowie kości i zębów. Najczęściej jego brak znamy pod postacią skurczy mięśni. Odgrywa dużą rolę w utrzymaniu ciśnienia krwi. Usprawnia pracę szarych komórek, zapobiega chorobom serca. Jeżeli czujesz drganie powiek i doświadczasz skurczów mięśni, najlepiej zacząć od uzupełnienia niedoboru magnezu.

Minerał uczestniczy w wielu procesach:

  • stabilizuje układ nerwowy i jego funkcje,
  • warunkuje dostawę energii do mięśni, komórek i tkanek,
  • działa na organizm uspokajająco,
  • poprawia myślenie i pamięć,
  • zmniejsza ryzyko cukrzycy,
  • wspomaga układ odpornościowy,
  • poprawia trawienie,
  • łagodzi bóle menstruacyjne,
  • reguluje pracę tarczycy,
  • blokuje powstawanie kamieni nerkowych,
  • jest regulatorem poziomu glukozy we krwi,
  • jest niezbędny do budowy szkieletu i kości,
  • zapobiega chorobom serca.

Magnez wraz z wapniem i witaminą D zajmuje się budową zębów i kości – przez co zapobiega osteoporozie. Aby zapewnić odpowiedni poziom należy spożywać pokarmy bogate w ten pierwiastek ponieważ przyswajalność magnezu jest najlepsza właśnie z pokarmów. Jest najlepiej przyswajalny właśnie z diety niż z gotowych suplementów i preparatów farmaceutycznych.

Magnez jest minerałem, który wspiera tysiące procesów chemicznych w naszym ciele. Niestety wiele osób nie dostarcza odpowiedniej ilości tego pierwiastka.

Zapotrzebowanie

Zapotrzebowanie ludzkiego organizmu w czasie doby zależy od wielu czynników – płci, wieku, lecz także aktualnego stanu ciała. Wylicza się, że dla człowieka dorosłego zapotrzebowanie to wynosi od 300 do 400 mg. Zwiększa się ono w przypadku ciąży oraz w okresie karmienia piersią. Przewlekły stres i wysiłek fizyczny też jest czynnikiem wpływającym na wzrost zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Jeżeli nasza dieta jest urozmaicona i prawidłowa to nie powinniśmy mieć problemów z pokryciem codziennego zapotrzebowania.

Magnez – objawy i skutki niedoboru

Niedobór tego minerału (hipomagnezemia) łatwo pomylić z innymi dolegliwościami. Są one pospolite i łatwo powiązać je z codziennym stresem, zmęczenie i starzeniem. Rozdrażnienie, spadek odporności, drżenie powiek i rąk, brak energii czy problemy z włosami i paznokciami to najczęstsze objawy niedostatku magnezu. Długotrwały brak pierwiastka w codziennej diecie może prowadzić do poważniejszych powikłań np. kołatania serca, ciągłej bezsenności, wzrostu agresji, problemu z pamięcią, kośćmi i zębami. Mogą pojawiać się również stany depresyjne i lekowe.

U mężczyzn poziom pierwiastka może wpływać na płodność, jego niski poziom zmniejsza bowiem ruchliwość plemników. Natomiast u kobiet niski poziom może zwiększać bóle miesiączkowe lub nasilać objawy menopauzy.

Niektóre czynniki mogą wpływać negatywnie na przyswajalność tego pierwiastka, są to:

  • przewlekłe biegunki,
  • alkohol i jego nadużywanie,
  • przyjmowanie środków odwadniających.

Magnez – objawy i skutki nadmiaru

Jego niedobór jak i też nadmiar może być groźny dla zdrowia i życia. Nadmiar pierwiastka (hipermagnezemia) jest usuwany przez nerki. Istnieje możliwość przedawkowania magnezu, najczęściej występuje to u osób starszych u których stwierdza się osłabioną lub upośledzoną funkcje nerek. Nadużywanie preparatów i suplementów może również prowadzić do hipermagnezemii.

Łagodna hipermagnezemia nie powoduje najczęściej żadnych objawów, ale wysoki poziom tego minerału we krwi może dopiero uwidocznić bardziej niebezpiecznie objawy:

  • niewydolność oddechowa przy bardzo wysokim stężeniu we krwi,
  • niedociśnienie,
  • nadmierne spowolnienia pracy serca,
  • osłabienie mięśni,
  • wymioty i nudności,
  • niedrożność jelit.

Cukrzyca

Magnez wspiera osoby w cukrzyca typu II. Badania (I i II) pokazują, że ok 48% osób z cukrzycą typu II ma bardzo niski poziom magnezu we krwi, co obniża zdolność insuliny do kontrolowania poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo, badania (III i IV) wskazują, że osoby o niskim poziomie magnezu mają większe ryzyko rozwinięcia cukrzycy. Po za tym badanie (V) pokazuje, iż osoby z typem II, które brały wysokie dawki codziennie, doświadczyły znaczącego obniżenia poziomu cukru w krwi w porównaniu do grupy kontrolnej.

Podsumowanie

Osoby, które suplementują magnez w większych dawkach mają mniejsze ryzyko rozwoju cukrzycy typu II. Wskazano również, że suplementy obniżają poziom cukru we krwi.

Źródła w pożywieniu

Magnesium znajdziemy w:

  • w sokach pomidorowych, marchwiowym i w czerwonych burakach,
  • pestkach dyni, migdałach orzechach włoskich,
  • fasoli białej, ciecierzycy, grochu,
  • szczawiu, szpinaku, botwince, rukoli i jarmużu,
  • makreli, dorszach i owocach morza,
  • kiełkach zbóż,
  • kakao, czekoladzie,
  • produktach zbożowych.

Jeżeli pomimo odpowiedniej diety i prawidłowego odzywania organizm ma problem z pierwiastkiem warto skonsultować się z lekarzem i dietetykiem. Wzmożona praca i stres, którym jesteśmy codziennie otoczeni mogą spowolnić wyrównanie poziomu tego pierwiastka. Warto zadbać o magnez ponieważ odpowiada za wielu funkcji w naszym organizmie.

Obraz zuzyusa z Pixabay
Grafika Mizianitka z Pixabay
Obraz Aline Ponce z Pixabay

Powiązane

Ćwiczenia – 7 sygnałów, że powinieneś ćwiczyć więcej

Jak schudnąć z brzucha?

Do czego potrzebna nam jest witamina K?