Magnez jest uważany za jeden z najważniejszych składników ludzkiego ciała. Jego niedobór powoduje zmiany w organizmie, a długotrwały brak tego pierwiastka w diecie zwiększa nawet ryzyko chorób cywilizacyjnych – cukrzycy, nowotworów i miażdżycy.
Magnesium jest niezbędnym pierwiastkiem do życia, umieszczony jest w całym ciele i bierze udział w ważnych funkcjach organizmu.
Znaczenie dla organizmu ludzkiego
Zajmuje ważne miejsce w ludzkim ciele, uczestniczy w ponad 300 procesach biochemicznych, bierze udział w budowie kości i zębów. Najczęściej jego brak znamy pod postacią skurczy mięśni. Odgrywa dużą rolę w utrzymaniu ciśnienia krwi. Usprawnia pracę szarych komórek, zapobiega chorobom serca. Jeżeli czujesz drganie powiek i doświadczasz skurczów mięśni, najlepiej zacząć od uzupełnienia niedoboru magnezu.
Minerał uczestniczy w wielu procesach:
- stabilizuje układ nerwowy i jego funkcje,
- warunkuje dostawę energii do mięśni, komórek i tkanek,
- działa na organizm uspokajająco,
- poprawia myślenie i pamięć,
- zmniejsza ryzyko cukrzycy,
- wspomaga układ odpornościowy,
- poprawia trawienie,
- łagodzi bóle menstruacyjne,
- reguluje pracę tarczycy,
- blokuje powstawanie kamieni nerkowych,
- jest regulatorem poziomu glukozy we krwi,
- jest niezbędny do budowy szkieletu i kości,
- zapobiega chorobom serca.
Magnez wraz z wapniem i witaminą D zajmuje się budową zębów i kości – przez co zapobiega osteoporozie. Aby zapewnić odpowiedni poziom należy spożywać pokarmy bogate w ten pierwiastek ponieważ przyswajalność magnezu jest najlepsza właśnie z pokarmów. Jest najlepiej przyswajalny właśnie z diety niż z gotowych suplementów i preparatów farmaceutycznych.
Magnez jest minerałem, który wspiera tysiące procesów chemicznych w naszym ciele. Niestety wiele osób nie dostarcza odpowiedniej ilości tego pierwiastka.
Zapotrzebowanie
Zapotrzebowanie ludzkiego organizmu w czasie doby zależy od wielu czynników – płci, wieku, lecz także aktualnego stanu ciała. Wylicza się, że dla człowieka dorosłego zapotrzebowanie to wynosi od 300 do 400 mg. Zwiększa się ono w przypadku ciąży oraz w okresie karmienia piersią. Przewlekły stres i wysiłek fizyczny też jest czynnikiem wpływającym na wzrost zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Jeżeli nasza dieta jest urozmaicona i prawidłowa to nie powinniśmy mieć problemów z pokryciem codziennego zapotrzebowania.
Magnez – objawy i skutki niedoboru
Niedobór tego minerału (hipomagnezemia) łatwo pomylić z innymi dolegliwościami. Są one pospolite i łatwo powiązać je z codziennym stresem, zmęczenie i starzeniem. Rozdrażnienie, spadek odporności, drżenie powiek i rąk, brak energii czy problemy z włosami i paznokciami to najczęstsze objawy niedostatku magnezu. Długotrwały brak pierwiastka w codziennej diecie może prowadzić do poważniejszych powikłań np. kołatania serca, ciągłej bezsenności, wzrostu agresji, problemu z pamięcią, kośćmi i zębami. Mogą pojawiać się również stany depresyjne i lekowe.
U mężczyzn poziom pierwiastka może wpływać na płodność, jego niski poziom zmniejsza bowiem ruchliwość plemników. Natomiast u kobiet niski poziom może zwiększać bóle miesiączkowe lub nasilać objawy menopauzy.
Niektóre czynniki mogą wpływać negatywnie na przyswajalność tego pierwiastka, są to:
- przewlekłe biegunki,
- alkohol i jego nadużywanie,
- przyjmowanie środków odwadniających.
Magnez – objawy i skutki nadmiaru
Jego niedobór jak i też nadmiar może być groźny dla zdrowia i życia. Nadmiar pierwiastka (hipermagnezemia) jest usuwany przez nerki. Istnieje możliwość przedawkowania magnezu, najczęściej występuje to u osób starszych u których stwierdza się osłabioną lub upośledzoną funkcje nerek. Nadużywanie preparatów i suplementów może również prowadzić do hipermagnezemii.
Łagodna hipermagnezemia nie powoduje najczęściej żadnych objawów, ale wysoki poziom tego minerału we krwi może dopiero uwidocznić bardziej niebezpiecznie objawy:
- niewydolność oddechowa przy bardzo wysokim stężeniu we krwi,
- niedociśnienie,
- nadmierne spowolnienia pracy serca,
- osłabienie mięśni,
- wymioty i nudności,
- niedrożność jelit.
Cukrzyca
Magnez wspiera osoby w cukrzyca typu II. Badania (I i II) pokazują, że ok 48% osób z cukrzycą typu II ma bardzo niski poziom magnezu we krwi, co obniża zdolność insuliny do kontrolowania poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo, badania (III i IV) wskazują, że osoby o niskim poziomie magnezu mają większe ryzyko rozwinięcia cukrzycy. Po za tym badanie (V) pokazuje, iż osoby z typem II, które brały wysokie dawki codziennie, doświadczyły znaczącego obniżenia poziomu cukru w krwi w porównaniu do grupy kontrolnej.
Podsumowanie
Osoby, które suplementują magnez w większych dawkach mają mniejsze ryzyko rozwoju cukrzycy typu II. Wskazano również, że suplementy obniżają poziom cukru we krwi.
Źródła w pożywieniu
Magnesium znajdziemy w:
- w sokach pomidorowych, marchwiowym i w czerwonych burakach,
- pestkach dyni, migdałach orzechach włoskich,
- fasoli białej, ciecierzycy, grochu,
- szczawiu, szpinaku, botwince, rukoli i jarmużu,
- makreli, dorszach i owocach morza,
- kiełkach zbóż,
- kakao, czekoladzie,
- produktach zbożowych.
Jeżeli pomimo odpowiedniej diety i prawidłowego odzywania organizm ma problem z pierwiastkiem warto skonsultować się z lekarzem i dietetykiem. Wzmożona praca i stres, którym jesteśmy codziennie otoczeni mogą spowolnić wyrównanie poziomu tego pierwiastka. Warto zadbać o magnez ponieważ odpowiada za wielu funkcji w naszym organizmie.
Obraz zuzyusa z Pixabay
Grafika Mizianitka z Pixabay
Obraz Aline Ponce z Pixabay