Dieta dziecka – 11 produktów, które powinny znaleźć się jesienią w diecie dziecka

Dieta dziecka jest dla niego niezwykle ważna – powinna zapewniać organizmowi niezbędne minerały i witaminy. To właśnie dzięki pokarmowi i jego składnikom organizm rozwija się i rośnie z wiekiem. Należy wiedzieć, że składniki mineralne i witaminy organizm dziecka najlepiej przyswaja z jedzenia. A właśnie dzięki witaminom odporność malca rośnie. Więc, aby ustrzec pociechę przed infekcjami, musimy dbać o to, aby zdrowo jadła. Podstawa to różnorodność: owoce, warzywa, mięso, nabiał, pieczywo, kasze (zwłaszcza jaglana). Oto 11 produktów szczególnie potrzebnych właśnie teraz, jesienią i zimą, kiedy boimy się koronawirusa, grypy i „banalnego” przeziębienia:

Dieta dziecka – nabiał

Kefir i jogurt – zawierają żywe bakterie kwasu mlekowego, czyli probiotyki. Trzeba je koniecznie przyjmować po kuracji antybiotykowej, gdyż odbudowują florę bakteryjną jelit. Poza tym mają duży wpływ na odporność – konkurują z bakteriami chorobotwórczymi. W jogurtach jest też dużo cennego wapnia.

Owoce

Jabłka – zawierają witaminę C, kwasy organiczne, pektyny. Poprawiają trawienie, regulują florę bakteryjną jelit, neutralizują substancje toksyczne. Są polecane między innymi przy anemii, przemęczeniu, osłabieniu, stanach podgorączkowych, przeziębieniu i grypie, a także po chorobie.

Banany pomimo, że nie rosną w Polsce i nie są naszym rodzimym owocem, posiadają duże pokłady potasu. Potas pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Dzięki potasowi komórki mogą przekazywać sobie impulsy elektryczne, ale potas pomaga też utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi oraz napięcie mięśni.

Mięso i ryby

Ryby morskie – zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, które korzystnie wpływają na układ nerwowy i pracę mózgu. Kwasy tłuszczowe mają też właściwości uodporniające i dobry wpływ na organizm dziecka. Szczególnie cenne są ryby morskie, jak halibut, łosoś, śledź, makrela, bowiem zawierają najwięcej kwasów tłuszczowych. Mają też dużo jodu, koniecznego do dobrego funkcjonowania tarczycy. Gruczoł ten wpływa na pracę prawie całego organizmu.

Indyk – to jeden z najzdrowszych gatunków mięsa. Zawiera dobrze przyswajalne żelazo, cynk, witaminy z grupy B. Zapobiega anemii, wzmacnia organizm.

Dieta dziecka a warzywa

Buraczki – zawierają sporo wapnia (działa przeciwzapalnie), żelaza (zapobiega anemii), magnezu (poprawia pracę systemu nerwowego). Wzmacniają też apetyt, są polecane przy niedokrwistości.

Kapusta – zwłaszcza kiszona. Zawiera dużo witaminy C oraz bakterii kwasu mlekowego. Zapobiega przeziębieniom, wzmacnia układ odpornościowy. Przygotujmy wzmacniającą przekąskę: łyżka soku z dobrej jakości kiszonej kapusty plus łyżka soku ze świeżo startej marchewki.

Marchew – zawarty w marchewce beta-karoten jest niezbędny do prawidłowego widzenia. Poleca się ją też przy osłabieniu, anemii, brakach witamin. Wzmacnia i pobudza naturalne siły obronne organizmu do walki z wirusami. Najlepiej jeść surową.

Czosnek i cebula – zawierają fitoncydy, które działają podobnie jak antybiotyk. Zabijają bakterie, wzmacniają organizm, zapobiegają infekcjom. Pomagają w leczeniu kaszlu, kataru, przeziębienia, anginy, grypy. Maluszkowi dawajmy cebulkę lub czosnek po ugotowaniu (na przykład w zupie), a po drugich urodzinach możemy już podawać je na surowo (na początku w małych ilościach, bowiem mogą powodować wzdęcia). Dla dwulatka i starszaka bardzo dobry jest też syrop z tych warzyw.

Pomidory – ich największym bogactwem jest likopen, działający przeciwnowotworowo. Pomidory są bardzo bogate w wiele witamin i składników mineralnych, takich jak potas czy żelazo. Poleca się je szczególnie maluchom, które często zapadają na infekcje, niejadkom oraz tym, które z powodu nieprawidłowej diety mają niedobry składników odżywczych. Są zdrowe nawet po obróbce termicznej.

Dieta dziecka jest niezwykle ważna – natka pietruszki – należy wiedzieć, że 1 łyżeczka natki pietruszki zaspokaja niemal w całości dziennie zapotrzebowanie witaminowo-mineralne dziecka. W tych aromatycznych listkach są prawie wszystkie witaminy, i to w dużych ilościach (C, z grupy B, prowitamina A). W natce znajduje się też dużo żelazo, wapnia, fosforu, potasu. Jest polecana zwłaszcza po sezonie przeziębieniowym, po infekcjom, w okresie rekonwalescencji. Dodawajmy ją do kanapek i zup.

Pozostałe pokarmy ważne w diecie dziecka

Miód – należy wiedzieć, że działa korzystnie na układ krążenia, serce, wzmacnia odporność, leczy przeziębienia. Ma właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Jesienią warto zrobić dziecko jedno- czy dwumiesięczną kurację miodem: trzy razy dziennie podawać mu po 1 łyżeczce miodu. Pamiętajmy jednak o tym, że miód lepiej podawać dopiero po pierwszych urodzinach.

Dodatkowa uwaga – należy wiedzieć, że przyprawy wspomagają trawienie, a przez to również ułatwiają przyswajanie potrzebnych witamin i składników mineralnych. Dodawajmy dziecku do potraw takie przyprawy jak: estragon, kolendra, czarnuszka, anyż, majeranek, kminek. Zmielonym zielem kozieradki możemy posypywać kanapki lub dodawać je do zup. Poprawia apetyt, zwiększa produkcję krwinek, dostarcza wielu witamin. Uważajmy z maluszkiem mającym alergię, bowiem niektóre przyprawy mogą uczulać.

Obraz StockSnap z Pixabay
Obraz PublicDomainPictures z Pixabay

Powiązane

Jak schudnąć z brzucha?

Do czego potrzebna nam jest witamina K?

Zdrowe jelita – zdrowy organizm